UUTISET JA BLOGIT

Blogisarja 6: Luuliemipohjaiset ruoka- ja juomatuotteet kirimässä Euroopan markkinoille!

Tanja Immonen | 1.8.2016 11:31

Blogisarjan pääosassa tällä kertaa on Euroopan kasvavat liemimarkkinat. Millaiset ovat luuliemipohjaisten tuotteiden markkinat kuluttajille, HoReCa-toimialalle sekä valmisruokateollisuudelle? Mitkä ovat olleet menestymisen avaimet aitojen luista valmistettavien liha- ja kalaliemituotteiden markkinoilla Amerikassa? 

Avaamme Euroopan liemikategorian markkinoita lukuina, trenditaustoina, nykyisenä tarjontana ja ennusteina. Maailmalla luuliemitrendin siivittämänä aidot liha- ja kalaliemet juomina, valmisaterioina, esimerkiksi yrteillä maustettuina keittoina ja kotikeittiön perusraaka-aineena ovat parissa vuodessa kasvattaneet suosiotaan niche-tuotteista kohti valtavirtatuotteita. Liha- ja kalaliemipohjaisten elintarvikkeiden markkinat ovat auki uusille tuottajille ja liemibrändeille Euroopassa - ja Suomessa. 

Luuliemimarkkinat Euroopassa

Nestemäiset liemituotteet –tuotekategoriana ja lukuina Euroopan markkina-alueella:*

 • Kategorian markkina-arvon Euroopassa vuonna 2015 arvioitiin olevan 500 miljoonaa euroa.
 • Markkina-arvon odotetaan kasvavan 5 % vuosinopeudella Euroopassa (3,5 % todellinen kasvu) ja 9 % Iso-Britanniassa (5,5 % reaalikasvu) vuoteen 2018 mennessä.
 • Tuotekategorian markkinakasvua vauhdittavat omalta osaltaan aidot, luista valmistettavien liemituotteiden markkinoilletulo, jotka haastavat perinteiset kuivaliemituotteet, kuten liemi- ja fondikuutiot sekä nestemäiset fondimausteseokset.
 • Kansainvälisesti nestemäisillä liemituotteilla (liquid stocks) tarkoitetaan seuraavia tuotteita: stock, bouillon, broth and bone broth. Jokainen tuote eroaa toisistaan valmistustavoiltaan ja käyttötarkoitukseltaan. Coctio liemilinjastolla valmistetaan luuraaka-aineesta aitoja, perinteisellä menetelmällä valmistettuja liha-, kana- ja kalaliemiä sekä  kastikkeita (bone broth products). 
 • Markkinoilla on myös ns. kuivaliemituotekategoria, joka sisältää jauhepohjaiset liemivalmisteet ja liemi- ja fondikuutiot. Blogi ei käsittele tätä tuoteryhmää.

  * Canadean tietokanta: Fresh Meat Market Europe

 

Kuinka luuliemituotteet tulivat USA:n ruoka- ja juomamarkkinoille? 

Voidaan sanoa, että luuliemien markkinavalloitus kuluttajien keskuudessa käynnistyi toden teolla vuonna 2014, kun ikivanhasta ja ravinteikkaasta luista valmistetusta lihaliemestä tuli amerikkalaisten terveystrendi viherpirtelön, smoothien ja kookosveden rinnalle. Perinteisellä menetelmällä valmistetusta aidosta lihaliemestä tuli amerikkalaisille must have –arkituote, jota hörpittiin kuumana takeaway-juomana kahvin sijaan tai nautittiin esimerkiksi keittolounaana tai urheilun lomassa proteiinipitoisena juomana. Toki luuliemiä on eri kulttuureissa valmistettu ja nautittu päivittäin jo tuhansia vuosia sen terveys- ja ravintoainepitoisuuksiensa vuoksi, samoin kuin paleo-ruokavaliota noudattavat lisäsivät eläinproteiinia ja –rasvaa sisältävät, lisäaineettomat luuliemet ruokavalioonsa jo pitkän aikaa ennen vuotta 2014. Myös amerikkalaiset urheilijat, urheilujoukkueet, ravintovalmentajat, mallit ja näyttelijät olivat käyttäneet aitoja luuliemiä ruokavaliossaan ja vannoivat sen vaikutuksia arjen hyvinvoinnissa. Vallitsevan positiivisen suosion myötä Usan markkinoille ilmestyi vuonna 2014 eri kokoisia luuliemen tuottajia ja liemi-ravintoloita, jotka vastasivatkin tuotteillaan räjähdysmäisesti kasvavaan kysyntään. Kun aidon lihaliemen valmistus kotikeittiöissä on aikaa vievää puuhaa eikä luitakaan ole aina helppo hankkia vähittäiskaupoista tai lihakauppiailta, olivat ensimmäiset amerikkalaiset liemivalmistajat tuotteineen oikeaan aikaan, oikeassa markkinassa. Yhtäkkiä luuliemet olivatkin yhä useamman amerikkalaisen takeaway-kupissa sekä kartonki- tai pussipakkauksena ostoskorissa. 

Luuliemijuomat ravintoloihin ja kahviloihinKehityksen kärjessä vuonna 2014 oli liemibaari tai oikeammin liemikioski Brodo New Yorkissa, josta tuli nopeasti suosittu, Starbucks-tyyppinen takeaway-kioski, josta kahvien sijaan haetaan kuppi höyryävää ja ravitsevaa liha- tai kasvislientä. Brodon jälkeen pari amerikkalaista liemivalmistajaa, lihakauppiasta ja ravintolaa lanseerasivat luista valmistetut luuliemi- ja keittobrändinsä kotimaan markkinoille myyntikanavinaan verkkokauppa, suoramyynti sekä ruokakaupat. Kysynnän kasvaessa vuodesta 2015 luuliemitrendi on levinnyt Yhdysvalloista ympäri maailmaa, ja sanotaankin, että "souping is the new juicing" - eli liha-, kala- ja kasvispohjaisia aitoja liemiä ja keittoja voidaan nauttia mehun tavoin terveellisenä juomana ja erinomaisena keittolounaana sekä ruoanlaiton maukkaana raaka-aineena. 

Selvää on, että terveysvaikutteisten, puhtaiden ja lisäaineettomien elintarvikkeiden tuotevalikoima, johon myös aidot luuliemipohjaiset ruoat ja juomat kuuluvat, jatkaa kasvuaan niin kuluttajatuotteissa, kuin myös valmisruokateollisuudelle ja ravintola-alalle ammattilaiskäyttöön suunnatuissa tuotteissa. Kategorian markkinakasvua tukevat myös useat kuluttaja-tutkimukset sekä eurooppalaiset markkinatietoselvitykset ja ennusteet vuosille 2015-2018. Liemibusineksen suosiosta  ja markkinakasvusta kertoo myös se, että kuluneen vuoden olemme ilahduttavan paljon saanut olla mukana useiden eurooppalaisten, amerikkalaisten ja kanadalaisten liha- ja kalajalostustehtaiden sekä perustettavien yritysten hankeselvityksissä, joissa kartoitetaan teollista luuliemen valmistusprosessia, käytettävää teknologiaa ja laitteita, selvitetään tuotantolaitoksen perustamiseen liittyviä teknisiä asioita sekä haetaan markkinatietoa uusien liiketoimintahankkeiden pohjaksi.

Liemimarkkinat auki uusille valmistajille

Vaikkakin aitojen liemien ja liemipohjaisten tuotteiden markkinasegmentti kuluttajille suunnatuissa tuotteissa kasvaakin nopeasti, niiden teollinen tuotanto on vielä suhteellisen pienivolyymista ja suuntautunut pääosin Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Espanjan markkinoille. Tällä hetkellä, useimmissa Euroopan maissa ei ole kilpailua nimenomaan lisäaineettomien luuliemituotteiden ja niistä valmistettujen ruokien ja juomien tuotekategoriassa. Nykymarkkinan ollessa vielä kapeahko, tilanne tarjoaakin runsaasti liiketoiminta- ja kasvumahdollisuuksia useille elintarvikeyrityksille kuin myös uusille tulokkaille. Markkinasegmentin ollessa vahvassa nousukiidossa, alue tulee kilpaillummaksi ja todennäköisesti markkinoille tulee vuosittain uusia valmistajien omia liemituotemerkkejä kuten myös vähittäiskauppojen tuotemerkkejä vastaamaan kuluttajien terveellisten ja puhtaiden raaka-aineiden ja makujen mieltymyksiin. 

Aidot luuliemipohjaiset tuotteet – kaupan omista tuotemerkeistä premium tuotteisiin sekä HoReCa- ja elintarvikevalmistajien valikoimaan

Luuliemipohjaiset tuotteet – kuluttajille sekä ravintola-alan ja valmisruokateollisuuden käyttöön

Keskustelemme usein liemiliiketoiminnasta kiinnostuneiden yritysten kanssa tuotteiden markkinahinnasta ja hintakehityksestä niin kuluttajatuotteissa kuin ammattilaiskäyttöön ja ruokateollisuuden tarpeisiin suunnatuissa tuotteissa. Vallitsevassa liemi-, keitto- ja kastiketuotekategorian markkinahinnoittelussa on Euroopassa luonnollisesti alueellisia eroja eikä hinnoittelulle ole yhtä oikeaa keskihintasääntöä. Liemipohjaiset elintarvikkeet voivat vaihdella edullisesta tuotteesta kalliimman, premiumtuotteen hintatasoon, riippuen liemen tai kastikkeen valmistusmenetelmästä, reseptiikasta, brändistä, elintarvikkeen käyttötarkoituksesta ja pakkauksesta. Liemivalmistajat voivat erottautua markkinoilla eri tyyppisellä tuotevalikoimalla, korostaen tuotemerkeissään lisäaineettomuutta ja luonnollisia ainesosia, keittiömestareiden maku- ja laatutasoa, ravintoainepitoisuutta, terveellisiä elämäntapoja, tuotteen monipuolista käyttötarkoitusta kotiruokien valmistuksessa, ammattilais-käytössä tai teollisuudessa valmisruokien kulinaarisen maun ja rakenteen tuojana.

Havaitsimme markkinatietoselvityksistä, että nestemäisten liha- ja kalaliemien nykyinen kuluttajamarkkinahinta vaihtelee 4 eurosta 25 euroon/litra, riippuen tuotemerkistä ja muista edellä mainituista seikoista. (Selvennyksenä, että markkinahinnoissa huomioimme tässä kohtaa vain ne tuotteet, jotka on valmistettu luuraaka-aineesta perinteisellä valmistusmenetelmällä ilman lisäaineita. Jauhe- ja entsyymipohjaiset liha- ja kalaliemivalmisteet sekä liemi- ja fondikuutioiden valmistajia ja tuotteita ei ole tässä kohtaa huomioitu).

Toistaiseksi Nestlé Professionalin Puljonki- ja Unileverin Knorr -brändin alla valmistetut, aidot luista keitetyt liha- ja kalaliemet ja kastikkeet ovat kategorian ainoat, ammattilaiskäyttöön HoreCa-sektorille suunnatut  tuotteet kansain-välisillä markkinoilla. Molempien tuotemerkkien tuotanto on Suomessa. Luuliemien Euroopan markkinahinta ravintola- ja valmisruokasektorille on 2,25 eurosta/kg ylöspäin. Tiivistettyjen (haihdutettujen) liemien, demi-glace kastikkeiden ja valmiskastikkeiden markkinahinta vaihtelee Euroopassa karkeasti 4,50 eurosta 8,50 euroon /kg (riippuen tuotteen haihdutusasteesta).

1. Esimerkkejä luuliemi- ja kastikepohjaisista elintarvikkeista kuluttajille: 

Tällä hetkellä puhtaasti kuluttajamarkkinoille lanseerattuja luista valmistettuja liemiä ja keittoja on pääsääntöisesti Yhdysvalloissa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa. Näissä maissa liemivalmistus on keskittynyt pientuottajiin sekä muutamiin keskisuuriin elintarvikeyrityksiin, jotka toimittavat omia tuotemerkkejään paikallisille vähittäiskauppaketjuille ja terveys- ja luontaistuotekaupoille. Verkkokauppa on ollut etenkin pientuottajille tärkeä myyntikanava.

Aidot luista valmistetut liha-, kana- ja kaliemet kuluttajamarkkinoille Esimerkiksi Iso-Britannian markkinoilla tunnettuja liemivalmistajia ovat Daylesford Company, Culinary Food Group Simply Stock -tuotemerkillään ja Lodge Farm Kitchen. Yksi mielenkiintoisista liemitrendin suunnan-näyttäjistä Euroopassa on ollut terveellistä pikaruokaa tarjoava ketju Prêt-à-Manger, joka lähti mukaan testaamaan liha- ja kasvisliemi-juomien takeway-myyntiä ketjun 28 Lontoon ravintolassaan keväällä 2015. Ketju halusi selvittää ovatko lontoolaiset amerikkalaisten tavoin valveutuneita ja innostuneita kuumana juotavista aidoista lihaliemistä kahvien rinnalla tai niiden sijaan. Prêt-ketju aloitti proteiinipitoisten takeaway-liemijuomien myynnin hintaan £ 1,95. On mielenkiintoista seurata niin Prêt-ketjun kuin myös koko toimialan matkaa kuluttajaystävällisillä liemimarkkinoilla.

Juotavat ja syötävät luuliemipohjaiset tuotevariaatiot sopivat nykyisellään vallitsevaan on-the-go elämäntapaan ja kotiruokasuosion kasvuun erinomaisesti. Ohessa esimerkkejä tällaisista tuotteista: 

 • Kuumat takeaway liemijuomat (esim. 250 ml tai 500 ml kokoisissa pahvimukeissa)
 • Valmiit premiumliemikeitot (lisäaineettomat liha- ja kala- ja kasviskeitot, makuina esim. yrtit, Thai curry jne).
 • Proteiinipitoiset urheilujuomat, smoothiet ja palautumisjuomat ennen ja jälkeen urheilusuorituksen
 • Proteiinipitoista välipalat
 • UHT-käsitellyt, huoneenlämmössä avaamattomina säilyvät liha-, kala- ja kasvisliemet, kastikepohjat ja useat valmiskastikkeet, kuten punaviini-kastike ja Hollandaisekastike esim. 0,25 dl ja 0,5 dl kartonkipakkauksissa.
  • Luuliemien ja kastikkeiden käyttö kotiruoanvalmistuksessa lisää ruoan syvää, herkullista makua ja täyteläisyyttä. Uudelleen lämmitettäessä  luuliemestä valmistettua ruokaa, ruoan runsas lihaisa maku ja koostumus ei häviä liemen sisältävän luontaisen gelatiinin ansiosta. 

2. Esimerkkejä luuliemi- ja kastikepohjaisista elintarvikkeista HoReCa-toimialalle ja elintarviketeollisuudelle: 

Aidot luista valmistetut liha-, kana- ja kaliemet ja kastikkeet ravintola-alan markkinoilleKuten edellä mainittiin, luuliemi- ja kastiketuotteet palvelevat myös ravintoloita, suurkeittiötä ja valmis-ruokateollisuutta. 

Liemivalmistajan HoReCa-valikoima asiakkailleen voi sisältää sekä käyttövalmiita lisäaineettomia liha-, kasvis-, ja kalaliemiä sekä kastike-pohjia ja valmiskastikkeita, kuten myös yhteistyössä asiakkaan kanssa tuotekehitettyjä kulinaarisia tuotteita. Tuotevalikoima auttaa keittiö-henkilökuntaa valmistamaan asiakkailleen tasalaatuisia, herkullisia ruoka-annoksia, säästäen keittiömestarin liemi- ja kastikevalmistukseen menevää työaikaa ja parantaen keittiöhenkilökunnan tehokkuutta. 

Aidot luista valmistetut liha-, kana- ja kaliemet ja kastikkeet valmisruokateollisuudelleValmisruokateollisuudessa tavallisia käyttökohteita luista valmistetuille luuliemille ja kastikepohjille ovat erilaiset keittoateriat ja muut pakatut valmisateriat sekä kesto-, leikkele- ja ruokamakkarat, joiden valmistuksessa lihaisaa lientä tai kasvislientä käytetään raaka-aineena. Runsasmakuiset ja -rakenteiset luuliemet sisältävät luontaista gelatiinia, joka lisää valmisruokien täyteläistä makua ja laatua.  

Kannattavaa liiketoimintaa luista

Markkinaselvityksiä läpikäydessämme havaitsimme, että ne eurooppalaiset liemivalmistajat, jotka ovat tuoneet aidot luuliemet HoReCa- ja elintarvike-teollisuuden asiakkaiden käyttöön, ovat merkittävästi kasvaneet parin viimeisen vuoden aikana, vuotuisen kasvuprosentin ollessa 8- 20 % välillä. Ammattilais- ja teollisuuskäytössä kasvava tuotteiden markkinakysyntä vahvistaa sen, että liemipohjaiset elintarvikkeet ovat voimakkaasti kasvava tuoteryhmä maailmanlaajuisesti ja suosion myötä luuliemet ovat matkalla kohti valtavirtatuotteita ja uusia markkina-alueita myös Euroopassa. 

Coctio prosessissa elintarviketeollisuuden luut hyödynnetään 100 % uusiksi lopputuotteiksi ja tuottavaksi liiketoiminnaksi Kurkistus tulevaan eli mitä blogissamme on lähiaikoina tulossa?

Jaamme lisää markkinatietoa kannattavasta, luita raaka-aineena hyödyntävästä liiketoiminnasta ja lopputuotteiden lisäarvosta markkinoille, kuten kuivaproteiinista lemmikkieläinruokamarkkinoilla.  

 Oletko jo nähnyt tuoreimmat videot Coctio liemilinjastosta ja miltä luuliemien tuotantoprosessi näyttää? 

Video liemien ja kastikkeiden tuotantoprosessista

 

Aiheet: Terveellisen kotiruokakulttuurin edistäminen, Blogisarja: Uutta liiketoimintaa luusivuvirrasta, Luuliemet ja kastikkeet | Elintarvikkeet ja juomat

Pysy ajan tasalla Coction palveluista ja tapahtumista seuraamaalla uutisiamme ja blogipostauksiamme!  Jaamme täällä kattavasti tietoa Coctio liemi- ja kastikelinjastojen ja -tehtaiden rakentamisesta ja toimituksista sekä tapahtumistamme. Kirjoitamme myös globaalista luuliemitrendistä ja -markkinoista. Uusimmat blogit saat helposti RSS-syötteenä tai tilaamalla uutiset suoraan sähköpostiisi.

Tilaa sähköpostiin

 

Coctio RSS Coctio_RSS_Feed 

Viimeisimmät blogit: