UUTISET JA BLOGIT

Blogisarjan 2. osa: Uusi tapa käsitellä eläinrasva

Tanja Immonen | 17.2.2016 15:43

LIEMEN JA ELÄINRASVAN FILTERÖINTIYKSIKKÖ

Eläinrasvan käsittely ja puhdistus - Coctio tuotantolinjasto

Uutta liiketoimintaa luusivuvirrasta –blogisarjan ensimmäisessä osassa kirjoitimme yhteenvedon liemilinjaston laitteista ja niiden valmiusasteesta. Laiteyhteenvedossa oli mukana liemen ja eläinrasvan filteröintiyksikkö. Lupasimme tehdä rasvan filteröinnistä oman jutun laitekuvineen, koska eläinrasvan käsittely, erottelu ja puhdistus on yksi tärkeimmistä prosessin vaiheista Coctio liemi- ja kastikevalmistuksessa.

Esimerkiksi keitettäessä yhdessä kattilassa erä lihalientä (3000-3500 naudan luita raaka-aineena), prosessissa valmistuu noin 4500 litraa lihalientä ja eläinrasvaa 250-400 litraa. Teollisessa valmistuksessa on osattava ja hallittava oikea keittotekniikka yksityiskohtaisesti, jotta ymmärretään ja tiedetään mitkä tekijät ja miten ne vaikuttavat liemen ja rasvan käyttäytymiseen ja erottumiseen keittoprosessin aikana.

Missä vaiheessa filteröinti tapahtuu Coctio valmistusprosessissa?

Filteröinti sijoittuu keittoprosessin (kattilat) ja liemen varastoinnin (tuotesäiliö) väliin.

Liemen ja eläinrasvan filteröintiyksikkö - Coctio liemilinjasto

Brix-mittarin merkitys:

Kun keittoprosessi kattilassa on päättynyt, keitetty liemi ohjataan liemilinjaa pitkin filteröintiin ja siitä tuotesäiliöön. Kattilan brix-mittari kertoo, milloin kattilassa liemen päällä oleva rasvakerros on tullut niin alas, että rasvaa on tulossa liemeen mukaan. Tällöin liemilinja suljetaan ja avataan rasvalinja, jota pitkin rasva ohjataan rasvasäiliöön.

Filteröintiyksikössä tapahtuu siis liemen- ja rasvansuodattaminen: rasvasta suodatetaan epäpuhtaudet sihtisuodattimella ja keitetystä liemestä mahdolliset ylimääräiset partikkelit sukkasuodattimella. Esimerkiksi lihaliemen keittovaiheessa liemeen on voinut jäädä pienenpieniä luupartikkeleita tai katkarapulientä keitettäessä katkaravun kuoria, jotka tässä vaiheessa suodatetaan tehokkaasti pois. Liemifilteröintiin on mahdollista liittää tärysihti mukaan. 

Liemen ja eläinrasvan käsittely, puhdistus ja erottuminen   Liemen ja eläinrasvan käsittely

 

Mitä muita toimintoja filteröintiyksikössä tapahtuu?

  • Lauhdepumppu: kattilan höyryvaipoissa syntyy lauhdetta, jonka lauhdepumppu pumppaa takaisin höyryntuotantoon.
  • Pesuveden paluupumppu CIP-keskukseen

Mitä tapahtuu luurasvalle filteröinnin jälkeen?

Rasva johdetaan saattolämmitettyjä putkia pitkin rasvasäiliöön odottamaan seuraavia toimenpiteitä: varastointia ja kuljetusta. Filteröity rasva on kirkasta, puhdasta rasvaa, joka on erinomaista myytävää tuotetta esimerkiksi energia- ja kosmetiikkateollisuuden raaka-aineeksi.

Liiketoiminta-arvo:

Lihan- ja kalanjalostuksen jalostusarvo paranee entisestään kun luiden lisäksi eläinrasva voidaan jatkoprosessoida ja valmistaa kaupalliseksi tuotteeksi ja näin vähentää tai jopa eliminoida kokonaan luiden ja rasvan käsittely- ja hävityskustannukset. Eettinen ja ympäristöystävällinen jalostusprosessi parantaa elintarvikeyrityksen mainetta sekä työntekijöiden ja asiakkaiden tyytyväisyyttä yritystä kohtaan.


Liemilinjaston esittely- ja tuotetestauspäivät tulossa viikosta 10/2016 alkaen! Lue lisää ja varaa yrityksellesi oma päivä tapahtumasivuiltamme

Aiheet: Liemi- ja kastikelinjastot sekä prosessilaitteet, Luusivuvirran jatkoprosessointi | teknologia, Blogisarja: Uutta liiketoimintaa luusivuvirrasta

Pysy ajan tasalla Coction palveluista ja tapahtumista seuraamaalla uutisiamme ja blogipostauksiamme!  Jaamme täällä kattavasti tietoa Coctio liemi- ja kastikelinjastojen ja -tehtaiden rakentamisesta ja toimituksista sekä tapahtumistamme. Kirjoitamme myös globaalista luuliemitrendistä ja -markkinoista. Uusimmat blogit saat helposti RSS-syötteenä tai tilaamalla uutiset suoraan sähköpostiisi.

Tilaa sähköpostiin

 

Coctio RSS Coctio_RSS_Feed 

Viimeisimmät blogit: